'Agent of Happiness' inaugurarà el DocsBarcelona 2024 el 2 de maig a la Sala Phenomena

El documental, d’Arun Bhattarai i Dorottya Zurbó i estrenat a Sundance, explora (i qüestiona) l'índex de Felicitat Nacional Bruta de Bhutan

Festival

Agent of Happiness, d’Arun Bhattarai i Dorottya Zurbó, inaugurarà la 27 edició del Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona DocsBarcelona el 2 de maig a la Sala Phenomena. La coproducció d’Hongria i Buthan, estrenada al Festival de Cinema de Sundance al gener, serà el primer de la quarantena de títols que el festival projectarà fins al 12 de maig al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i els Cinemes Renoir Floridablanca, aquesta última, nova seu del certamen.

El país més feliç de la Terra

Diuen que el Regne de Bhutan, situat al vessant meridional de l'Himàlaia, és el país més feliç de la Terra. El documental inaugural de DocsBarcelona 2024 segueix la rutina d’Amber, un dels setanta-cinc treballadors governamentals contractats per mesurar la felicitat de la gent en una escala matemàtica. El càlcul de la felicitat nacional bruta del país es basa en aspectes materials, com el nombre de vaques, cabres o tractors que algú posseeix, i també en criteris subjectius i molt més abstractes: Confies en els teus veïns? Com és la teva conciliació entre la vida laboral i la familiar? Quin és el teu sentit del karma?

Però el documental no només detalla la vida dels seus entrevistats, sinó també la de l’agent mateix. Als seus 40 anys, Amber continua vivint amb la seva anciana mare i és un romàntic empedreït que somia amb trobar l'amor: un agent de la felicitat que busca la seva pròpia felicitat. Ens embarquem amb ell en un viatge per carretera a través del país, coneixent ciutadans de tota condició, que ens recorden la fragilitat i la bellesa de la nostra pròpia felicitat.

Agent of Happiness és el segon llargmetratge d’Arun Bhattarai, un dels pocs documentalistes independents de Buthan, i Dorottya Zurbó, cineasta hongaresa, també directora d’Easy Lessons, llargmetratge documental sobre una jove refugiada somalí que intenta adaptar-se a Hongria, estrenat a la Setmana de la Crítica del Festival de Locarno el 2018. La primera pel·lícula dels dos directors, The Next Guardian, explora una història familiar íntima també ambientada a Buthan, i va ser estrenada al Festival Internacional de Cinema Documental d’Amsterdam (IDFA) el 2017. Agent of Happiness es veurà al DocsBarcelona distribuïda per Filmin.

“Una sòlida reflexió sobre la felicitat i la seva condició fugissera”

La directora artística del DocsBarcelona, Anna Petrus, ha destacat que Agent of Happiness “comença amb un to de comèdia que, poc a poc, es va transformant en una sòlida reflexió sobre la felicitat i la seva condició fugissera. La directora artística també ha afegit que “amb una gran sensibilitat per la bellesa de paisatges i rostres, Arun Bhattara i Dorottya Zurbó ens empenyen així a qüestionar-nos les expectatives que ens fem sobre la nostra vida i com aquestes sovint, i de forma irònica, contribueixen a empetitir els moments de felicitat que ens trobem pel camí”.

La programació completa del DocsBarcelona, que en aquesta 27 edició reconeixerà amb el Premi Docs d’Honor a la parella de cineastes francesos Raymond Depardon i Claudine Nougaret, s’anunciarà a mitjans d’abril.