Comunicat del festival DocsBarcelona sobre la situació a Ucraïna

Festival

DocsBarcelona reafirma el seu ferm compromís en la defensa dels drets humans i declara la seva solidaritat amb el poble d'Ucraïna i amb les víctimes de la guerra i del desplaçament forçat. La pau i el diàleg han de ser la prioritat.

El nostre festival té la missió de denunciar els abusos de poder arreu del món i treballem per contribuir a generar reflexió i debat social. Els nostres criteris de selecció busquen donar veu a realitats silenciades per sistemes de poder autoritaris i que, amb freqüència, comporta que les persones que s'atreveixen a filmar en els seus països d'origen posin en risc la seva pròpia vida per fer un documental. Per aquesta raó, continuarem seleccionant les pel·lícules en funció del seu contingut, fins i tot quan provinguin de països amb governs que vulneren drets fonamentals. Discriminar per nacionalitat implicaria silenciar a les persones que s'atreveixen a lluitar per expressar-se artísticament en països hostils als drets humans.

La invasió russa d’Ucraïna suposa una vulneració flagrant de la legalitat internacional i reclama una resposta ferma en defensa de la pau per fer front a una tragèdia humanitària de conseqüències imprevisibles. DocsBarcelona reafirma la seva convicció que la cultura té un rol fonamental a l'hora d'obrir espais de diàleg, combatre els autoritarismes i garantir la llibertat d'expressió.

Volem acabar recordant que avui en dia hi ha guerra a diversos llocs del món: Síria, Líbia, Iemen, Palestina, Myanmar, Etiòpia i una llarga llista de desenes de països amb conflictes militars que no podem oblidar. El posicionament de DocsBarcelona és rotund: no a les guerres, sí a la pau.