'Mexican Dream', de Laura Plancarte, corona el palmarés de DocsBarcelona 2024

El festival arriba als 10.000 assistents: 7.000 espectadors a les sales, un 60% més que el 2023; 700 professionals al seu mercat i 2.300 assistents a les seves activitats paral·leles

Festival

Our Land, Our Freedom recull una Menció especial Docs&Pearls i el Premi Amnistia Internacional Catalunya

Casa Reynal, de Laia Manresa, rep el premi Docs a la millor pel·lícula catalana i Un estel fugaç, d’Arturo Méndiz i Ignasi Guerrero, una Menció especial Docs&Cat i el Premi del públic

El Docs Nou Talent - Filmin premia el debut Daughter of Genghis i el Docs del Jurat Antaviana la producció catalana Hágase tu voluntad, d’Adrián Silvestre

Barcelona, 11 de maig de 2024

DocsBarcelona ha lliurat aquest vespre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) els premis d’una 27a edició en la qual ha proposat a públic i professionals cinquanta-una projeccions i setanta-tres activitats, a les seves branques de programació i Indústria.

D’una banda, el Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona arriba enguany en el seu balanç provisional als 7.000 espectadors a les seus del certamen (el CCCB i els Cinemes Renoir Floridablanca), fregant el 60% de creixement respecte dels 4.400 de 2023 i pujant la mitjana diària de 360 a 600 espectadors. Filmin, la seva finestra en línia, romandrà oberta en les pròximes dues setmanes i augmentarà també aquesta xifra. Oferint mirades als passats colonials, les dones lluitadores, els perills del món digital o les xarxes afectives més enllà de l’amor romàntic, el festival ha exhaurit les localitats de deu sessions de la seva programació.

A més, ha portat a la capital catalana una cinquantena de cineastes, entre ells, John Wilson, Viktor Kossakovsky, Raymond Depardon, Claudine Nougaret o Albert Serra. El festival ha comptat amb el punt de vista, moltes vegades silenciat, de vint-i-tres dones directores, trenta-vuit cineastes racialitzats i nou que formen part de la comunitat LGBTIQ+.

En aquesta 27a edició, augmentem un 60% els espectadors presencials a les sales de cinema i refermen no només l’interès de les audiències de Barcelona pel documental sinó també l’ebullició creativa local i internacional dels cineastes que treballen amb la realitat. Així mateix, l’èxit d’aquesta edició també la trobem en la renovació de l’estructura del festival, que ha aconseguit aixoplugar els grans temes que preocupen a creadores i creadors arreu del món. Els jurats han captat aquesta sensibilitat premiant films amb una aposta clara per la mirada decolonial i l’empoderament de les dones”, explica Anna Petrus, directora artística del certamen.

Alhora, el seu mercat professional també ha crescut, amb l’acompanyament de cinquanta-dos projectes, un 65% d’ells dirigits o codirigits per dones, i la inscripció de més de set-cents professionals de seixanta països, un 20% més que l'any passat. “Tanquem una 27a edició del mercat professional del DocsBarcelona amb xifres rècord en assistència, en representació internacional i en impacte a l’indústria, però sobretot convençuts de que som ja un punt de referència en el món professional de la no-ficció al sud d’Europa. No tansols som un espai de trobada de l’indústria local i internacional, sinó també un mercat amb perspectiva de futur i d’anàlisi crític, i que abraça les múltiples formes que està prenent el gènere documental”, recorda Èric Motjer, director de DocsBarcelona Industry 2024.

D’aquesta manera, DocsBarcelona arriba el 2024 als 10.000 assistents: 7.000 espectadors a les sales, 700 professionals al seu mercat i 2.300 assistents a les seves activitats paral·leles.

Els premis de les seccions Docs&Pearls i Docs&Cat

El jurat internacional de la Secció Oficial Docs&Pearls, format per Elvira Dyangani Ose, Silvia Albert Sopale, Hugo Jinseok Kang, Efthymia Zymvragaki i Petrula Veljanovska, ha reconegut Mexican Dream, de Laura Plancarte, amb el Docs a la millor pel·lícula del certamen. Hibridant ficció i documental, la cineasta mexicana revisa l'estereotip d'abnegada dona llatinoamericana, tradicional patidora de la violència masclista a través de la vida de Male, una dona que, com tantes a Mèxic, deixa el seu lloc d'origen després de sortir d'una relació violenta per a treballar en cases alienes i construir, a comptagotes, un patrimoni que oferir als seus fills i en el qual resguardar-se. El resultat és una oda als nous principis, les xarxes de suport i l'amor propi que corona el palmarès de DocsBarcelona 2024.

Our Land, Our Freedom, de Meena Nanji i Zippy Kimundu, ha rebut del jurat una Menció especial Docs&Pearls i també el Premi Amnistia Internacional Catalunya, dedicat als documentals de la Secció Oficial que per la seva temàtica s’impliquen en la defensa dels drets humans. Amb aquest retrat de Wanjugu Kimathi, filla de Dedan Kimathi, llegendari líder de les revoltes Mau Mau executat pels anglesos l'any 1957, les directores alimenten el debat sobre el passat colonial britànic, la propietat de terres mai retornades als seus propietaris després de la independència de Kènia i el genocidi del poble Mau Mau.

El jurat de la nova secció Docs&Cat, integrat per Chiara Boschiero, Pau Faus i Sarah Lauzemis, ha premiat amb el Docs a la millor pel·lícula catalana, patrocinat per La Xarxa Audiovisual Local (XAL), el documental Casa Reynal, de Laia Manresa (Morir de día), sobre la transmissió familiar i el llegat de la seva memòria. Un estel fugaç, d’Arturo Méndiz i Ignasi Guerrero, que posa el focus en el dol perinatal des del punt de vista del pare, ha rebut del jurat una Menció especial Docs&Cat, i també el Premi del públic, patrocinat per Moritz.

El Docs Nou Talent - Filmin, destinat als directors debutants de la Secció Oficial Panorama, ha estat per Daughter of Genghis, dels cineastes i fotoperiodistes danesos Kristoffer Juel Poulsen i Christian Als. La protagonista del documental, Gerel Byamba, lidera una violenta banda feminista que lluita contra el colonialisme xinès i l’explotació estrangera a Ulan Bator.

El Docs del Jurat Antaviana, patrocinat per Antaviana Films, ha premiat la producció catalana Hágase tu voluntad, on el cineasta Adrián Silvestre (Sedimentos, Mi vacío y yo) es converteix en protagonista, explicant el seu retrobament, després de més de vint anys sense parlar-hi, amb el pare, un home que reivindica el dret a morir dignament.

Jurats joves

DocsBarcelona dedica la seva secció Doc-U als treballs de centres d’estudis superiors d’arreu de l’estat espanyol. El seu jurat oficial, integrat Mariona Borrull, Moha Amazian i Claudia Solano, ha atorgat el Doc-U 16nou al curtmetratge Still, Life, de Priya Woods. El premi Doc Around Europe, al qual opten els curtmetratges documentals internacionals que participen en aquesta secció universitària, ha anat a parar a Nos Îles, d’Aliha Thalien.

Pelikan Blue, de László Csáki, s’endú el Premi del Jurat Jove DocsBarcelona - Reteena, atorgat per joves d’entre 16 i 21 anys, i la producció Artificial Immortality, d’Ann Shin, el Premi Docs & Teens, atorgat pels alumnes d’ESO i Batxillerat del DocsBarcelona.

Finalment, el Premi Docs del Mes, decidit pel públic assistent a les projeccions de la xarxa formada per més de 70 sales d’arreu d’Espanya del Docs del Mes l’any 2023, ha estat per Zimbàbue. La lluita per la democràcia, de Camilla Nielsson.

Així mateix, la 27a edició del DocsBarcelona també ha ret homenatge al prestigiós tàndem format pels cineastes francesos Raymond Depardon i Claudine Nougaret, que van recollir el Premi Docs d’Honor d’enguany a la cerimònia d’inauguració del certamen.

PALMARÈS DOCSBARCELONA 2024

Docs a la Millor Pel·lícula: Mexican Dream - Laura Plancarte

Menció especial Docs&Pearls: Our Land, Our Freedom - Meena Nanji i Zippy Kimundu

Docs a la Millor Pel·lícula Catalana: Casa Reynal - Laia Manresa

Menció especial Docs&Cat: Un estel fugaç - Arturo Méndiz i Ignasi Guerrero

Docs Nou Talent - Filmin: Daughter of Genghis - Kristoffer Poulsen i Christian Als

Docs del Jurat Antaviana: Hágase tu voluntad - Adrián Silvestre

Docs del Públic - Moritz: Un estel fugaç - Arturo Méndiz i Ignasi Guerrero

Premi del públic Docs del Mes: Zimbàbue. La lluita per la democràcia - Camilla Nielsson

Premi del públic Docs&Teens: Artificial Immortality - Ann Shin

DOC-U 16nou: Still, Life - Priya Woods

Docs Jurat Jove - Reteena: Pelikan Blue - László Csáki

Premi Doc Around Europe: Nos Îles - Aliha Thalien

Premi Amnistia Internacional Catalunya: Our Land, Our Freedom - Meena Nanji i Zippy Kimundu

Docs d’Honor 2024: Raymond Depardon i Claudine Nougaret

PALMARÈS INDÚSTRIA DOCSBARCELONA 2024

Premi DocsBarcelona al millor projecte: Adelina - Aurela Berila

Premi HBO Max al millor pitch: Adelina - Aurela Berila

Premi Public Pitch per Antaviana Films: Untamed Light - Luis Sampieri

Premi artista en residència Jacob Burns / Women Make Movies (EUA): Confessions of a Female Gamer - Dolya Gavanski

Premi FipaDoc: The Alleyway (Mosque) - Emmanuel Moonchil Park

Premi East Doc Platform: Confessions of a Female Gamer - Dolya Gavanski

Premi Mia Doc Market: One Inch Eastward - Irina Maldea

Premi New Tech Pitch SÓNAR+D: From Scriptum to Prompt - Cesar Urbina & Angel Urbina

Premi San Sebastián Lau Haizetara: Adelina - Aurela Berila

Premi New Tech Pitch Metacampus: I M U - Juul Van Der Laan