Victor Kossakovsky torna al DocsBarcelona amb 'Architecton', punt final de la seva trilogia sobre el nostre planeta

Després de '¡Vivan las antípodas!' i 'Aquarela', el mestre rus del documental alerta sobre l’impacte devastador del ciment

Festival

El cineasta Victor Kossakovsky tornarà a DocsBarcelona amb Architecton, una meditació èpica i poètica sobre l'arquitectura que alhora ofereix esperança de supervivència. Amb la seva última pel·lícula, que estrenarà a Espanya en el Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona després de passar per la Berlinale, el mestre rus revisa les pràctiques arquitectòniques del present i del passat per alertar de l’impacte ecològic del ciment. Tanca així la trilogia sobre el nostre planeta, una oda a la natura que iniciaria amb ¡Vivan las antípodas! (2011) i seguiria amb Aquarela (2018), totes elles presents a la programació de DocsBarcelona.

A partir del projecte de l'arquitecte italià Michele De Lucchi, Kossakovsky reflexiona sobre l'ascens i la caiguda de les civilitzacions, capturant imatges impressionants des de les runes del temple de Baalbek al Líban, que daten de l'any 60 dC, fins a la recent destrucció de ciutats a Turquia després d'un terratrèmol de magnitud 7,8 a principis del 2023. A través de la mirada inquisitiva de Kossakovsky a la humanitat i la seva precària relació amb la natura, la cinta planteja una pregunta urgent: Com construïm i com podem construir millor abans que sigui massa tard?

La directora artística de DocsBarcelona, Anna Petrus, ha destacat que “el certamen sempre ha acompanyat el cinema de Victor Kossakovsy, qui torna amb un film sensorialment impactant que qüestiona l’ús que fa l’ésser humà dels recursos naturals per construir (i, malauradament, també destruir)”. Segons Anna Petrus, Architecton és un documental que “ens farà viatjar, en tots els sentits, i també fer-nos preguntes rellevants sobre com tractem el planeta. Per descomptat, no defraudarà als nombrosos seguidors que el cineasta té a casa nostra”.

Aquest innovador cineasta, guardonat amb més de cent premis en festivals nacionals i internacionals, va començar la seva carrera el 1978 a Leningrad com a ajudant de càmera, assistent de direcció i editor. Després d’estudiar guió i direcció a Moscou, el 1989 va dirigir la seva primera pel·lícula, Losev i, el 1992, el seu documental més famós, The Belovs, reconegut amb el Premi VPRO Joris Ivens i el Premi del Públic a IDFA, entre d’altres. El 2011, ¡Vivan las antípodas! va ser seleccionada com la pel·lícula inaugural del Festival de Cinema de Venècia, i Aquarela inauguraria DocsBarcelona el 2019. Gunda, produïda per Joaquin Phoenix, i Architecton van ser estrenades a la Berlinale.